Resan mot gårdsförsäljning

Som bekant röstade riksdagen Ja till gårdsförsäljning av alkohol. Tillkännagivandet av Riksdagen är en uppmaning till regeringen att agera i frågan.

Enligt branschorganisationen Livsemedelsföretagen är 62% av svenskarna positiva till gårdsförsäljning. Frågan fortsätter att debatteras flitigt i media nu senast av Erik Helmersson i DN.

Det mediala intresset är också stort att lyfta fram svenska småbryggerier och svenska vinodlare. Bland annat kunnat höra och läsa flera medlemmar i Sveriges Oberoende Småbryggerier den senaste tiden. Anders Olsson från Eskilstuna Ölkultur i Sveriges Radio, Hans Skan från Wermlands Brygghus skrev en fin insändare i NWT och föreningens ordförande har också hörts i både radio och tidningen. Du hittar dem här

Berith Karlsson i Örebroarn

Nu behöver vi få till en utredning som snabbt kan utreda hur gårdsförsäljningen ska gå till och kunna verka i samklang med detaljhandelsmonopolet. För det är viktigt att komma ihåg att frågan inte handlar om för eller emot systembolaget. Systembolaget kommer att finnas kvar. och Sveriges Oberoende Småbryggerier är för systembolaget. I Finland har man framgångsrikt kombinerat gårdsförsäljning av öl och bärviner med detaljhandelsmonopolet Alko. En liknande model för Sverige vore rimligt.

Därför lägger vi nu frågan OM Sverige ska ha gårdsförsäljning och koncentrerar krafterna och debatten kring hur gårdsförsäljningen ska se ut.