Kategoriarkiv: Ettan

Förslag på krisåtgärd

Tillsammans med tre regionala branschföreningar; Gothenburg Brewers Guild, Stockholm Brewers United och Skånes Dryckesproducenter, går föreningen nu ut med ett konkret förslag, inklusive finansiering, på hur regeringen kan underlätta för landets småbryggerier att ta sig igenom den pågående krisen. Det temporära förslaget bygger på EU:s möjlighet att låta små bryggerier få reducerad alkoholskatt. Läs hela förslaget här:

Gemensamt förslag på temporär skattedifferentiering

Det är beklagligt att Sverige inte redan har infört differentierad alkoholskatt för landets småbryggerier, så som nästan hela övriga Europa. Det hade underlättat för branschen nu. Föreningens krav på att införa åtgärden permanent kvarstår och därför presenteras idag 2020 års version av rapporten “En differentierad alkoholskatt”.

En differentierad alkoholskatt v2020

Ge branschen en möjlighet för kortsiktig överlevand med vårt temporära förslag, och nyttja den tiden för att utvärdera åtgärden inför ett permanent införande enligt vårt långsiktiga förslag, kräver Johan Håkansson, Ordförande i föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier.

Ölprovning på distans – påsköl från svenska småbryggerier – 11 april 16.00

Direktsänd ölprovning av påsköl på Youtube. Köp hem ölen i förväg och följ och kommentera ölprovningen live.

Tid för sändningen är påskafton 11 april kl 16:00. Temat blir påsköl som släpps på måndag 23 mars klockan 10.00:

Vi kör en direktsändning från Ängöl i Kalmar. Länk till sändningen kommer att finnas här i god tid innan.

Panelen kommer att bestå av:

Jan-Erik “Janko” Svensson – behöver kanske ingen närmare presentation?  Sveriges odiskutabla ölguru nummer ett.

Johan Håkansson – ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier

Johan Rennemark – driver fyra krogar i Karlskrona, bland dem välrenommerade ölkrogen Biobaren.

Frida Svensson – Restaurangchef på Smoke i Karlskrona som var värd för föreningens ölcontainer i somras.

Niklas Hellström – Driver podden Röster från Sydost som sänt en säsong om ölhistoria i Kalmar och nu en om småskalig ölproduktion i sydost.

Mediaproduktion: Janke Liljevall Oredsson, TV Kalmar AB, Anders Nilsson, B REAL Production

Leverantörsmässa 9 oktober – info och anmälan

Bryggeribesök hos Wermlands Brygghus vid ett tidigare årsmöte

Den 9 oktober arrangerar föreningen en leverantörsmässa i Nyköping i samband med sitt årsmöte.

Detta är ett ypperligt tillfälle att träffa andra bryggerier och många intressanta leverantörer på en och samma gång!

Även bryggerier som ännu inte är medlemmar är välkomna till själva leverantörsmässan (13.00-17.00).

Plats: Sunlight Hotel, Nyköping

Datum: 9 oktober 2020

Program:

10.00 – 12.00 Uppackning för utställare / Årsmöte för föreningens medlemmar
12.00 – 13.00 Lunch – bryggare och utställare
13.00 – 17.00 Leverantörsmässa / Bryggare i baren
18.00 – Besök på Nyköping Brewing – endast medlemmar och utställare
19.00 – Middag på Nyköping Brewing – endast medlemmar och utställare

Utställare som redan är anmälda (listan uppdateras löpande):

– Bohlins Maskiner

SmurfitKappa

Anton Paar

– Klima-Therm

DS Smith

Diversey

Nordic Pack

Humlegården

 

Anmälan till enbart leverantörsmässa (öppet för alla bryggerier)

Anmälan att delta som utställare på mässan

Anmälan till årsmöte och leverantörsmässa (enbart medlemmar i föreningen)

Svenska småbryggerier på Grüne Woche

Nu är svenska teamet förberedda och redo inför Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggeriers medverkan på mässan ”Grüne Woche” i Berlin, 17–26 januari 2020.

Svenska småbryggerier deltar på en av världens största konsumentmässor Grüne Woche i Berlin 17-26 januari.

Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier deltar med åtta medlemsbryggerier på världens ledande konsumentmässa för livsmedel och lantbruk, Grüne Woche i Berlin, den 17-26 januari 2020.

Deltagandet görs tillsammans med Jordbruksverket och ingår i myndighetens satsning på Sveriges livsmedelsproduktion.

Till Berlin har bryggerierna skickat sin portabla ölbar som kommer att servera öl från de åtta deltagande bryggerierna; Lundabryggeriet, Närke Kulturbryggeri, Nääs Gårdsbryggeri, Poppels Bryggeri, Qvänum Mat & Malt, Sahlins Brygghus, Wermlands Brygghus och Walhöll Brygghus.

Många goda öl erbjöds under mässan 2020!

 

Några av de utställande bryggerierna 2020

Julia Klöckner, jordbruksminister i Tyskland, kan inte motstå svensk hantverksöl. Diana Rios från Poppels bryggeri lämnar över en kasse med go’ öl från bryggerierna som är på plats. 17 jan 2020

Interpellationsdebatt – En differentierad alkoholskatt

Johan Håkansson, ordförande i föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier

En differentierad alkoholskatt – Interpellationsdebatt mellan Tobias Andersson (SD), Jan R Andersson (M) och finansminister Magdalena Andersson (S)

I debatten i Riksdagens kammare framkommer det att finansministern inte står i begrepp att se över möjligheten till en differentierad alkoholskatt för små oberoende bryggerier.

– Det är beklagligt att finansministern väljer att se frågan som alkoholpolitisk när den snarare är näringspolitisk, säger Johan Håkansson, ordförande i föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier.

Under debatten framkommer det att finansministern inte har läst föreningens rapport. Trots det antyder hon att rapporten utgör ett inspel från näringslivet i motsats till “vanligt folk” och att siffrorna inte går att lita på.

– Jag hade inga förhoppningar om att finansministern skulle nappa på detta förslag efter en interpellation från oppositionen, men jag hade åtminstone hoppats att hon skulle läsa rapporten och förstå att den i allra högsta grad kommer från “vanligt folk” nämligen alla vi småbryggare som sliter runt om i landet, säger Johan Håkansson. Men det finns andra politiska vägar för den här frågan som jag bedömer som mer framkomliga, fortsätter Håkansson.

I debatten insisterar Jan R Andersson på att finansministern ska fundera över frågan vid julbordet över ett glas hantverksproducerad öl och finansministern replikerar med att hon har tillgång till ett öl uppkallat efter stadsdelen där hon bor. Vi gissar att det är Skuru Session IPA från Nacka Bryggeri hon avser. Skål Magdalena, hoppas det smakar!

Hela debatten kan ses här: http://riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/en-differentierad-alkoholskatt_H710156

Pressrelease – Differentierad alkoholskatt

Outnyttjade EU-regler slår ut svenska småbryggerier

Antalet små bryggerier har tiofaldigats sedan 2009 men bryggerierna förblir små eller växer långsamt. Konkurrensen från utlandet och från de största svenska bryggerierna är stenhård och allt fler hantverksbryggerier lägger nu ned verksamheten. Det visar en ny rapport från Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier som även lägger fram ett förslag på hur utvecklingen kan vändas.

Stora svenska och utländska bryggerier drar nytta av sin storlek och kan sälja sin öl billigt. Små bryggerier har svårt att konkurrera på grund av sina högre tillverkningskostnader per liter öl. De snedvridna konkurrensvillkoren slår mot de små bryggeriernas tillväxt och lönsamhet. Endast två svenska hantverksbryggerier har lyckats nå en produktion över 1 miljon liter öl per år, Oppigårds i Ingvallsbenning och Poppels i Jonsered. Detta kan jämföras med Sveriges största svenska bryggeri Spendrups som säljer nästan 60 miljoner liter öl enbart på Systembolaget.

– Det första ölet bryggdes 2004, säger Björn Falkeström grundare av Oppigårds. Det har tagit 15 år av hårt arbete för att nå en produktion över 2 miljoner liter.

För att stötta små bryggerier har EU ett undantag som ger små bryggerier en möjlighet att betala lägre alkoholskatt. Alla EU-länder och Norge använder sig av detta undantag. Förutom Sverige och Italien. Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier föreslår att även Sverige inför ett stöd enligt EU:s regler. Detta förbättrar de små bryggeriernas tillväxt- och exportmöjligheter. Förslaget kostar 53 miljoner kronor eller 0,35 promille av de totala punktskatteintäkterna från alkohol.

– Det är en märkligt att svenska politiker väljer bort möjligheten att använda sig av EU:s regler för att stimulera svensk tillväxt, export och sysselsättning, säger Johan Håkansson ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier och grundare av Ängöl i Kalmar. Särskilt när stödet nästan helt och hållet går till småföretag i glesbygd.

Hantverksbryggerier är uteslutande småföretag och Sveriges fyra största hantverksbryggerier har mellan 10 och 20 anställda. De små bryggerierna är väl spridda i Sverige och finns många gånger i små orter eller i glesbygd. Småbryggerierna menar att en lägre skatt främst läggs på investeringar i utrustning och personal. Förslaget är således ett riktat stöd till småföretag i glesbygd och ett stöd till småföretag som vill öka sin export genom att anställa fler.

– Ett stöd på samma villkor som i övriga Europa gör det möjligt att ta ut lön för allt oavlönat arbete vi lägger ned och satsa ännu mer på tillväxt. Det säger Fredrik Helgesson grundare av Nättraby Kvartersbryggeri, ett av Sveriges minsta bryggerier utanför Karlskrona.

Johan Håkansson

Ordförande Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier och VD Ängöl AB

0733 46 00 33

johan@angol.se

 

https://www.sverigessmabryggerier.se/

Rapporten och förslaget i sin helhet kan hämtas här

pressrelease

Upprop – en differentierad alkoholskatt

Vi jobbar som bäst med att slutföra arbetet med att presentera för våra politiker hur vi kan genomföra en sänkt alkoholskatt för alla småbryggerier. För varje år som går är det färre och färre länder som inte nyttjar EU:s regler för detta, nu bara Sverige och Italien kvar.

Föreningen har tagit fram en gedigen rapport som belyser hur situationen ser ut i Sverige, hur det fungerar i övriga Europa och hur det skulle kunna fungera i Sverige. Vi tror att många riksdagspolitiker i Sverige saknar kunskap om EU:s direktiv. De behöver upplysas om detta med fakta, för att ha en chans att kunna genomföra det. Om det hittills har fallit på okunskap så gör vi nu ändring på det.

Rapporten släpps måndagen den 18 november genom att föreningen bjuder in till politikerträffar på bryggerier över hela landet. Givetvis kommer media också bjudas in.

Läs mer för samtliga platser och tider.
Läs mer